Cultură gastronomică – „ouăle seculare”

0
447

Fiecare țară are o cultură gastronomică tradițională. Când vorbim de bucătăriile lumii, ne gândim la note caracteristice din alimentația popoarelor globului care fac deliciul celor dornici de noi experiențe culinare.

ouSpecificul bucătăriei orientale sunt condimentele, bucătăria italiană ne duce cu gândul la paste și mozzarella, în timp ce bucătăria franceză este asociată cu croissant-ul.

Dar ce ziceți de „ouă seculare”? Deși cuvântul secular face referire la ceva care are o vechime de unul sau mai multe secole, ouăle seculare sunt ouă (de găină, rață sau prepeliță) marinate, timp de câteva luni, într-un amestec de soluție salină, cenușă, argilă, la care se adaugă uneori lemn de frasin, var nestins și coji de orez. Acest proces transformă albușul într-un jeleu translucid de culoare închisă, cu gust ușor sărat iar gălbenușul capătă o textură cremoasă, o nuanță de gri-verzui și un puternic miros de sulf și amoniac.

Cu toate că pot fi consumate și ca atare, de obicei sunt servite cu rădăcină de ghimbir murată sau alături de congee – un terci de orez despre care Împăratul Galben spunea că „este cea mai hrănitoare mâncare de pe pământ”.

Izvoarele istorice certifică faptul că această metodă datează din vremuri străvechi, din timpul dinastiei Ming (1368 – 1644). Se pare că atunci, din dorința de a conserva ouăle pe o perioadă mai lungă de timp, acestea erau îngropate în pământ, într-un mediu alcalin. În anul 2011, Zhao Yuyi, un rezident din provincia Hunan, a descoperit ouă de rată îngropate, de sute de ani, într-un bazin cu var nestins, potrivit publicației China Daily.

În prezent, specialiștii au îmbunătățit metoda pentru producția de masă. Ouăle sunt ținute la marinat într-un amestec de clorură de sodiu, hidroxid de calciu și carbonat de sodiu, timp de zece zile, după care sunt închise etanș, în recipiente de plastic, timp de câteva săptămâni, pentru a grăbi procesul de „îmbătrânire”.

Ouăle seculare sunt tradiționale în China și alte țări asiatice. Conservate conform rețetei străvechi sunt considerate o delicatesă și sunt servite la ocazii speciale, în timp ce, dacă sunt preparate prin metoda chimică sunt doar o gustare banală și se găsesc peste tot în supermarketuri.

Emanuela Popa

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ