Cugetări ale Sfântului Serafim de Sarov

0
74

fericire„Acolo unde se află Dumnezeu, nu se găsește răul. Toate câte vin de la Dumnezeu au înăuntrul lor pacea și-l îndeamnă pe om la osândire de sine și la smerenie.”

„<Credința fără fapte este moartă> (Iacov 2, 26). Adevărata credință nu poate să existe fără fapte. Cine crede cu adevărat, acela oricum va face fapte bune.”

„Trebuie să-ți obișnuiești mintea să lucreze înlăuntrul legii Domnului. Sub îndrumarea Aceluia să-ți petreci viața.”

„Pacea sufletului se dobândește prin strâmtorări. Sfânta Scriptură spune: <Am trecut prin foc și prin noianul mâhnirilor, dar la sfârșit ne-ai adus la loc de odihnă.> (Ps. 65, 11)

„Ca să-ți păstrezi pacea sufletească trebuie să alungi de la tine mânia, să te ostenești, să ai duhul bucuriei, să te ferești de a-i osândi pe ceilalți și să faci pogorământ în dreptul slăbiciunilor fraților tăi.”

„Orice înaintare și izbândă în orice latură a vieții noastre trebuie să le punem pe seama Domnului. Și împreună cu profetul să spunem: <Nu nouă, Doamne, nu nouă, ci numelui Tău dăm slavă” (Ps. 113, 9)

„Când omul se ostenește să aibă inima smerită și cugetul pașnic, atunci toate uneltirile vrășmașului rămân nelucrătoare. Pentru că acolo unde există pacea gândurilor, se odihnește Însuși Dumnezeu.”

„Față de cei de lângă noi trebuie să ne purtăm cu finețe, fără să-i jignim măcar cu privirea.”

„Pe omul confuz și mâhnit, îngrijește-te să-l întărești cu cuvinte de iubire.”

„Cugetări alese” – Sfântul Serafim de Sarov, Editura Egumenita, 2016

[pro_ad_display_adzone id="95017"]