Criticul de film Andrei Rus este câștigătorul bursei Alex. Leo Șerban

0
241

Andrei-RusCriticul de film Andrei Rus este beneficiarul celei de a treia ediții a Bursei Alex. Leo Șerban, acordată anual unui tânăr sub 35 de ani care s-a afirmat în zona de jurnalism și/sau critică de film, informează un comunicat al Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).

Timp de două săptămâni, Andrei Rus va beneficia de contextul profesional și creativ al festivalului Making Waves: New Romanian Cinema din New York și de un sejur profesional în 2015, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. În această perioadă, criticul de film, lector al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) și inițiator al unui club de film, va avea acces la resurse de specialitate și va întâlni profesioniști din industria cinematografiei. Bursa acoperă cheltuielile legate de deplasare, cazare și diurnă.

„Bursa pe care o primesc acum cu bucurie este un moment foarte important pentru mine, deoarece textele lui Alex. Leo Șerban au fost decisive în perioada mea de formare, am dialogat aprins cu ele și m-au provocat să îmi găsesc argumente sau, și mai important, contraargumente — ceea ce a echivalat cu o perioadă de căutări serioase. E puțin probabil să fie egalat vreodată — poate doar o ipotetică ‘bursă Truffaut’ ar putea-o face, tot din considerente personale. Mă invită, într-un mod oarecum neașteptat, să continui procesul de pace cu adolescența mea, pe care am semi-renegat-o multă vreme, și pentru asta le sunt cât se poate de recunoscător organizatorilor ‘Making Waves’ și TIFF, care mi-o oferă”, declară Andrei Rus, citat în comunicat.

Bursa a fost inițiată în 2012 de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc, care organizează anual Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), și Romanian Film Initiative, în memoria unei personalități marcante a cinema-ului românesc, scriitorul și criticul Alex. Leo Șerban și este o inițiativă menită să promoveze spiritul libertății critice de expresie, al profesionalismului și al rigorii intelectuale și să acorde unui tânăr critic sau jurnalist ocazia de a-și extinde cercul de cunoștințe în domeniul cinematografiei, se arată în documentul citat.

„Alex. Leo Șerban reprezintă cel mai fidel spiritul în care au crescut festivalurile Making Waves și TIFF: nonconformist, cu alegeri bine documentate, curajoase și riscante de multe ori, realizând un slalom între generații, genuri și gusturi… toate acestea, o sperăm, cu stil. Măsurăm în fiecare an absența lui cu aceeași intensitate, iar bursa pe care o acordăm unui tânăr critic sau jurnalist de cinema îi onorează, foarte modest, personalitatea”, declară inițiatorii bursei, citați în comunicat.

Andrei Rus, în vârstă de 29 de ani, a urmat programul de doctorat în Cinematografie și Media al UNATC București, instituție în cadrul căreia predă acum, ca lector, studii cinematografice și istoria filmului. Este coordonatorul revistei „Film Menu”, la care contribuie tineri critici de film, și inițiatorul programului „Cineclub” și al altor evenimente legate de film.

Începând din 2014, este selecționer al Festivalului NexT Film din București. Anul acesta a făcut parte din Juriul Revelation France 4 în Semaine de la Critique, secțiunea paralelă a Festivalului de la Cannes.

Câștigătorul primei ediții a bursei a fost criticul de film Cătălin Olaru, iar al celei de-a doua — jurnalista Florentina Ciuvercă, editorul site-ului de specialitate Filmreporter.ro.

Cea de-a 9-a ediție a festivalului Making Waves: New Romanian Cinema va avea loc între 4 și 8 decembrie, la Film Society of Lincoln Center din New York, și între 5 și 10 decembrie, la Jacob Burns Film Center.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Banner 2 la suta

LĂSAȚI UN MESAJ