Copia Peșterii Chauvet, bijuterie preistorică: „Nu este un loc de distracție, ci unul cultural, științific și turistic” | FOTO

0
398

NewImage375Copia minuțios realizată a peșterii Chauvet, plină de desene rupestre vechi de 36.000 de ani, „Caverne du Pont d’Arc” din sudul Franței a fost inaugurată vineri.

Bijuteria preistorică unică în lumea fost inaugurată cu două săptămâni înaintea deschiderii ei pentru marele public. Adevărata peșteră Chauvet, unică prin mărime și varietatea desenelor murale, nu va fi accesibilă vizitatorilor, pentru a fi ferită de distrugere, relatează Agerpres, citând France Press.

Peștera Chauvet, în care nu a călcat nimeni timp de 20.000 din cauza prăbușirii unor stânci, a fost descoperită în 18 decembrie 1994 de trei speologi amatori — Jean-Marie Chauvet, Eliette Brunel și Christian Hillaire—, fiind înscrisă în 22 iunie 2014 în Patrimoniul Mondial al UNESCO.

Sallefond

Faptul că a rămas izolată atât de mult timp a contribuit la conservarea ei. Spre deosebire de peșterile Altamira din Spania și Lascaux (sud-vestul Franței), ale căror picturi rupestre au fost deteriorate de trecerea a milioane de vizitatori, peștera Chauvet a fost închisă pentru public imediat după ce a fost descoperită. Mult mai mare decât cea din Lascaux (cu picturi realizate acum 17.000 — 18.000 de ani), Chauvet este alcătuită din mai multe săli și galerii.

Replica ei — spațiu monumental care seamănă, văzut de sus, cu o labă de urs — a fost construită în Vallon-Pont-d’Arc, în Ardeche, la circa un kilometru de grota reală, care va fi astfel protejată de distrugeri.

Caverne du Pont d'Arc6

„Este o reproducere fidelă, milimetru cu milimetru, care nu prezintă întreaga suprafață de peșterii Chauvet, ci doar 3.500 de metri pătrați de la sol și 7.500 de metri pătrați de pereți”, a explicat Pascal Terrasse, președinte al Sindicatului mixt însărcinat cu construirea copiei peșterii Chauvet-Pont d’Arc. „Niciodată în istorie nu a fost realizată o asemenea construcție”, a subliniat el.

Pentru reproducerea desenelor s-au utilizat tehnici ultramoderne, cum ar fi 3D și anamorfoza, cu sprijinul unor ingineri, sculptori, pictori și plasticieni, care au realizat o lucrare care îmbină știința cu arta.

Caverne du Pont d'Arc5

Spațiul reconstituit cuprinde 1.000 de desene dintre care 425 reprezintă animale din 14 spații diferite (urși ai cavernelor, rinoceri lânoși, feline, o panteră, o bufniță, etc.). Omul este reprezentat printr-o amprentă de mână în peștera lungă de 800 de metri și cu o înălțime care atinge pe alocuri 18 metri.

„Peștera a fost recreată cu desenele în aceeași ordine ca aceea originală. Vizitatorii pot vedea la început desene roșii cu semne abstracte, apoi panouri tot mai complexe, până la cel cu zeci de cai”, afrimă Jean-Michel Geneste, arheolog și specialist în preistorie, care conduce echipa științifică de la peștera Chauvet.

Caverne du Pont d'Arc4

O echipă de zece persoane a lucrat timp de aproape patru ani la Paris la reproducerea minuțioasă a „speleotemelor” din peșteră, altfel spus a istoriei sale geologice: stalactite, stalagmite și alte depuneri apărute în urma curgerii apei pe stâncă.

„Nu este un loc de distracție, ci unul cultural, științific și turistic”, a mai spus Terrasse.

Proiectul a fost finanțat cu 55 de milioane de euro, iar cei care l-au amenajat se așteaptă la aproximativ 350.000 de vizitatori anual.

Caverne du Pont d'Arc3Caverne du Pont d'Arc Caverne du Pont d'Arc2 561465c02

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Baner asculta RJS

LĂSAȚI UN MESAJ