Cine ştie răspunde – Ce este un gheţar?

0
624

Ghetari 1Gheaţa acoperă mai mult de o zecime din suprafaţa Pământului. Gheţarii sunt mase enorme de zăpadă comprimată, care se formează în zonele friguroase, la poli sau pe munţii înalţi, unde cantitatea de zăpadă acumulată într-un an este mai mare decât cea care se topeşte din cauza căldurii solare. Gheţarii de munte au o mare capacitate de erodare: în deplasarea lor lentă către poale zgârie rocile pe care le întâlnesc, formează crăpături, sapă văi largi şi depozitează în aval material detritic.

  • Gheţarii acoperă aproximativ 14 milioane de kilometri pătraţi din suprafaţa terestră.
  • Gheţarul cel mai „rapid” este Columbia Glacier, din Alaska, care avansează cu aprox. 20 m pe zi. Gheţarii alpini „călătoresc” cu o medie de 50 m pe an.
  • Stratul cel mai gros de gheaţă (4 780 m) se găseşte în Antarctica.
  • Un gheţar alpin se formează între 2 si 20 de ani.
  • Cel mai lung aisberg (700 km) este Lambert Glacier, în zona antarctică, de lângă Australia.

Ghetari 2 Aisbergurile

Aisbergurile sunt blocuri de gheaţă care se desprind din extremităţile calotei polare din pricina efectului valurilor şi sunt transportate mai departe de vânt şi de curenţi. Doar o optime din înălţimea lor iese din apă, restul rămânând scufundat în apă. Topirea lor poate dura chiar şi 10 ani.

”Marea carte: Întrebări şi răspunsuri”, Litera Internaţional

 [twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Baner asculta RJS

LĂSAȚI UN MESAJ