Ceapa și calitățile ei terapeutice

0
434

ceapaEste cea mai veche plantă folosită de oameni ca aliment şi ingredient. în Asia a fost cunoscută cu peste 6000 de ani în urma, iar primii care au consumat-o în Europa au fost romanii. Ceapa a fost remediul preferat de preşedintele american George Washington pentru tratarea răcelii.

Calităţile terapeutice ale cepei se manifestă cu precădere atunci când aceasta este consumată în stare proaspătă. Leguma nu este prea bogată în vitamine, microelemente şi minerale. O sută de grame de ceapă asigură 1/9 din necesarul zilnic de magneziu, 1/6 de crom şi 1/7 de biotine. Conţine însă numai 31 de kilocalorii şi tocmai din acest motiv se numără printre legumele dietetice.

Substanţele utile pe care le conţine sunt compuşii de sulf, uleiurile eterice şi acizii de fructe. Mirosul acut se datorează reacţiei enzimelor la divizarea celulelor. Cu cât ceapa conţine mai mulţi compuşi de sulf, cu atât este mai iute. Ceapa se numără printre „legumele din farmacia casei”, care sunt de neînlocuit în tratarea răcelii. Dacă aţi răcit, tăiaţi foarte mărunt o ceapă, puneţi-o într-o cană împreună cu două linguri de miere şi lăsaţi amestecul timp de 24 de ore la temperatura camerei. Din substanţa siropoasă obţinută, luaţi câte 1-2 linguriţe de 6-7 ori pe zi. Pentru combaterea răcelii şi guturaiului, puneţi-vă în nas câte 2 picături de suc de ceapă proaspăt stors, care vă garantează degajarea rapidă a nasului.

Ceapa este şi un remediu împotriva paradontozei (boala gingiilor). La o jumătate de ceapă data prin râzătoare se adaugă o jumătate de linguriţă de sare de mare; se amestecă bine şi se freacă gingiile, dar numai după spălarea dinţilor. Ceapa are şi o puternică acţiune antibacteriană şi, după toate probabilităţile, antivirală. De asemenea, ajută şi la combaterea efectului înţepăturilor de albine şi viespi în special în gură. în cazul unui asemenea accident, mestecaţi multă ceapă pentru a feri mucoasa de umflături.

Cercetările arată că oamenii care consumă cu regularitate ceapă au un nivel scăzut de colesterol „rău”, iar diabeticii de tip II se simt şi ei mai bine datorită acestei legume. Consumată zi de zi, ceapa poate preveni cancerul şi contribuie la menţinerea florei intestinale.

Col. (r) farm. pr. Dumitru Răducanu, ”Planta Romanica”, nr.8, iunie 2005

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Baner asculta RJS

LĂSAȚI UN MESAJ