Ceaiuri care stimulează pofta de mâncare

0
53

poftademancare

Pătrânjel de câmp (Pimpinella saxifraga)

Rădăcina plantei conține ulei eteric, acid cafeic, acid clorogenic, saponozide triterpenice, poliine, umbeliferonă, pimpinelină, izopimpinelină, săruri minerale, acizi organici.

  • Pentru stimularea poftei de mâncare sau în caz de anorexie, preparați un decoct din 1-2 lingurițe de pulbere de rădăcină la o cană de 200 ml, care se fierbe la foc mic 5 minute. Strecurați și luați câte o lingură din oră în oră, pe parcursul zilei.

Obligeană (Acorus calamus)

Rizomul conține compuși chimici benefici: ulei volatil, principii amare, acid acoric, criptoacoronă, acoronă, calaconă, calmeol, tanin, rezine, zaharuri, amidon, săruri minerale, vitamina B1, vitamina C.

  • Infuzie din rizom de obligeană: Peste o lingură și jumătate de rizom uscat și mărunțit (sau măcinat) se toarnă 200 ml de apă clocotită. Se infuzează acoperit 15 minute. Se iau 3-4 linguri pe zi, deoarece, în doze mari, poate provoca greață.
  • Decoct din rizom de obligeană: Se fierbe 1 linguriță de rizom uscat și mărunțit sau măcinat (pulbere) în 200 ml de apă timp de 1-2 minute la foc mic. Cantitatea se bea de-a lungul unei zile înainte de mese.

Morcov (Daucus carota)

Frunzele de morcov, indicate pentru stimularea poftei de mâncare, conțin: clorofilă, flavonoizi, acid cafeic, acid ferulic, glicozide, fitosteroli, hidrocarburi, săruri minerale (macroelemente – calciu, magneziu, sodiu și microelemente – fier, zinc, mangan, siliciu etc.)
Fructele de morcov (Daucusi carotae fructus) sunt dicariopse ovoide sau elipsoidale.

  • Infuzie din fructe de morcov: Se toarnă 200 ml de apă clocotită peste 1 linguriță de fructe. Se infuzează acoperit 15 minute, se strecoară și se beau 2 căni pe zi.

poftademancare

Hrean (Armoracia lapathifolia)

Compoziția chimică a rădăcinii de hrean este complexă și bogată în vitamine (A, B1, B2, C, niacină) și săruri minerale (calciu, potasiu, fosfor, fier, sodiu). Pe lângă acestea, nutriția este stimulată și de alte substanțe ca: ulei volatil, antibiotice, glicozizi sulfurați, acizi (carbonic, clorhidric, sulfuric), protide, mirozină. Hreanul se poate consuma ca atare sau se poate infuza.

  • Infuzie din rădăcină de hrean: Se toarnă 1 l de apă clocotită peste 15-30 g de rădăcină mărunțită, se acoperă și se lasă la infuzat 12 ore. Se beau 2 căni pe zi, câte o cană între mesele principale.

Ghințură (Gentiana cruciata)

Planta conține vitaminele C și PP, săruri minerale, glucide, ulei volatil, alcaloizi, mucilagii, taninuri, glicozide amare. Ghințura sau fierea pământului are multe proprietăți, conferă o stare de confort în arsuri stomacale, ameliorează durerile digestive, stimulează pofta de mâncare.

  • Infuzie din rădăcină de ghințură: Se toarnă 200 ml de apă clocotită peste o jumătate de linguriță de pulbere de rădăcină, se infuzează 15 minute acoperit. Se bea un sfert de cană înaintea meselor principale.
  • Decoct de ghințură: Se fierbe o jumătate de linguriță de pulbere de rădăcină în 250 ml de apă, timp de 5 minute și se bea un sfert de cană înaintea meselor principale.

Dafin (Laurus nobilis)

Frunzele de dafin conțin compuși activi benefici pentru organism: tanin, ulei volatil (cineol), acizi (lauric, oleic, palmitic, linoleic), mucilagii, rezine, pectine, substanță amară (lactonă – costunolidă). Este folosit ca stimulent digestiv, în indigestii, balonări, anorexie, lipsa apetitului pentru proprietățile sale stomahice, carminative, detoxifiante, antispasmodice în colici, calmante.

  • Infuzie de frunze de dafin: Se toarnă 1 l de apă clocotită peste 5-10 g de frunze uscate, se lasă 10 minute și se beau 2-3 căni pe zi. Pentru o cantitate mai mică, luați câteva frunze de dafin, mărunțiți-le și turnați 200 ml de apă peste ele, acoperiți cana și lăsați 10-15 minute.

Mihaela Mușetescu

Baner asculta RJS