Anul acesta am avut cea mai călduroasă lună aprilie înregistrată pe Terra, din 1880

0
49

soare_de_primavaraLuna aprilie a acestui an, la egalitate cu cea din 2010, a fost cea mai călduroasă lună aprilie înregistrată pe Terra de când a început înregistrarea temperaturilor în 1880, a anunţat Agenţia oceanică şi atmosferică americană (NOAA).

Temperatura medie globală a suprafeţei terestră şi a oceanelor a fost de 14,47 grade Celsius, adică cu 0,77 grade Celsius peste media secolului XX (13,7 grade Celsius), a precizat sursa citată de AFP, informează Agerpres.

De asemenea, este vorba despre cea de-a 38 lună aprilie consecutivă şi cea de-a 350-a lună calendaristică în care temperatura globală a fost echivalentă sau superioară mediei secolului XX.

Cu mai mult de 5 grade Celsius peste media înregistrată între 1981 şi 2010, Siberia centrală a avut o lună aprilie deosebit de blândă.

Această parte a lumii, precum şi zone din estul Australiei şi unele zone ale marilor bazinelor oceanice au înregistrat recorduri de temperatură.

În contrast, sudul şi estul Canadei, ca şi nord-estul Statelor Unite ale Americii şi sudul Kazahstanlui au avut o lună aprilie mai rece decât media.

Pentru perioada ianuarie-aprilie, temperatura medie globală de 12,6 grade Celsius a fost a şasea ca valoare din istoria înregistrărilor.

Conform previziunilor NOAA, există o probabilitate mai mare de 66 % ca El Nino, curentul cald din Pacific, să reapară mai târziu în acest an, ceea ce ar putea avea un impact major asupra nivelului temperaturilor şi precipitaţiilor pretutindeni în lume.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Baner asculta RJS

LĂSAȚI UN MESAJ