Alexandru Tomescu își încheie Turneul Naţional Stradivarius, la Sala Radio

0
44

3251612-mediafax-foto-diana-iurkiewiczConcertul care încheie Turneul Naţional Stradivarius, susţinut de violonistul Alexandru Tomescu și celebrul pianist rus Eduard Kunz, va avea loc în 11 iunie, de la ora 19.00, la Sala Radio din Capitală. Evenimentul este intitulat „In the Mood for Prokofiev”, informează un comunicat de presă.

Pentru al şaptelea an consecutiv, violonistul Alexandru Tomescu, solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, care are privilegiul de a cânta, din 2007, pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, a prezentat publicului român Turneul Naţional Stradivarius, care se va încheia cu spectacolul din Bucureşti.

Repertoriul ales cuprinde o selecţie a celor mai apreciate lucrări pentru vioară şi pian ale compozitorului rus Serghei Serghievici Prokofiev – Cinci melodii pentru vioară şi pian şi cele două Sonate pentru vioară şi pian.

Concertele turneului Stradivarius s-au deschis în această ediţie cu o lucrare semnată de un tânăr compozitor român, Gabriel Gîţan, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional de Muzică „George Enescu” din Bucureşti. El este câştigătorul concursului lansat în urmă cu câteva luni de Eduard Kunz şi Alexandru Tomescu prin care cei doi muzicieni au dorit să descopere un compozitor român şi, după ce au interpretat toate partiturile primite, au ales lucrarea tânărului artist.

Turneul Stradivarius, conceput în jurul viorii de colecţie pe care cântă, este un eveniment anual care l-a purtat pe tânărul violonist de numeroase ori în întreaga ţară. A interpretat cele trei mari Integrale ale repertoriului pentru vioară solo – cele 24 de Capricii de Niccolò Paganini, cele Şase Sonate de Eugène Ysaÿe şi cele Şase Sonate şi Partite de Johann Sebastian Bach – turneele fiind urmate de lansări de DVD sau CD, produse discografice ce s-au bucurat de un mare succes. Pasionat în egală măsură de muzica de cameră, Alexandru Tomescu a evoluat mai întâi în Romanian Piano Trio (2005-2010), iar, din 2011, este prim violonist al Cvartetului Ad Libitum, ansamblu cameral de prestigiu cu o istorie de peste 25 de ani.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Baner asculta RJS

LĂSAȚI UN MESAJ