2040 – NASA va lansa un submarin în spațiu

0
42

În jurul anului 2040, NASA va semna trimiterea unui submarin în spațiu. Misiunea acestuia va fi explorarea oceanelor de hidrocarburi de pe Titan, cel mai mare dintre sateliţii naturali ai planetei Saturn, menționează http://www.mediafax.ro/.

nasaGreutatea submarinului va fi în jur de o tonă, iar sistemul ce va fi folosit va fi unul convențional de propulsive electric, într-o misiune de explorare ce va dura 90 de zile.

Satelitul Titan este unic în Sistemul Solar prin faptul că este singurul corp ceresc în afară de Terra care are lacuri şi oceane lichide pe suprafaţa sa, informează dailymail.co.uk.

Hidrocarburi lichide sunt cele ce alcătuiesc toate mările și oceanele de pe Titan, motiv pentru care astrofizicienii de la NASA vor să afle ce se află sub suprafaţa acestora.

În acest sens, ei vor trimite un submarin care să exploreze cea mai mare parte din emisfera nordică a lui Titan, denumită Kraken Mare.

Cea din urmă este este comparabilă ca mărime cu Marile Lacuri din America de Nord, fiindcă are o suprafață de 400.000 de kilometri pătraţi şi o adâncime de circa 300 de metri. Vehiculul spațial amintit poate rezista intrării hipersonice în atmosfera lui Titan, care este alcătuită în mare parte din azot și metan și a cărei presiune atmosferică este de 1,5 ori mai mare decât cea de pe Terra, iar temperatura medie este de -179 °C.

Potrivit agenţiei spaţiale americane, submarinul va fi alimentat de un generator radiotermic din clasa Stirling care va propulsa vehiculul şi va produce căldură, împiedicând îngheţarea acestuia.

În acest sens, inginerii de la NASA ne informează:”submarinul va observa – şi, poate, se va folosi în cele din urmă – de curenţii de flux, care respectă un anumit ciclu în fiecare zi de pe Titan, ce echivalează cu 16 zile terestre”.

Viteaza cu care va călători submarinul – un metru pe secundă

Marea de pe Titan poate determina ca azotul din rezervoarele de balast să se condenseze în lichid şi să determine scufundarea definitivă a submarinului. Toate acestea pot fi viabile doar dacă Kranken Mare are o adâncime foarte mare, așa cum precizau oamenii de știință.

Menționăm că Programul NASA pentru Concepte Avansate şi Inovatoare de către Compass Team, în speță o echipă de cercetători de la NASA Glenn Research Center și-au pus semnătura asupra design-ului acestui submarin.

Alexandra Gîrbea

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Baner asculta RJS

LĂSAȚI UN MESAJ